Jak zwykle połączyłam kilka przepisów i stworzyłam swoją optymalną wersję.
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzyca z puszki)
oliwa z oliwek
woda
1/4 kostki grzybowej Winiary
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sos sojowy
majeranek
sok z cytryny
sól ziołowa
pieprz
przyprawa do fasoli Prymat
szczypta mielonego imbiru
Ugotowaną ciecierzycę zmiksować z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Do masy dodawać oliwę i gorącą wodę z rozpuszczoną kostką grzybową - w takiej ilości aby uzyskać gładką, nieco wilgotną konsystencję. Wcisnąć sok z cytryny do smaku, wsypać posiekaną natkę pietruszki, dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Pasta świetna do grzanek i warzyw.
W oryginalnym przepisie należy dodać pastę sezamową tahini lub olej sezamowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz