50 dkg mąki pszennej (najlepiej tortowej)
25 dkg mąki żytniej
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1 łyżka soli
zaczyn (odłożony z poprzedniego pieczenia lub wyhodowany)
750 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki wymieszać. Z masy odłożyć 1/3 słoiczka na nowy zaczyn. Pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie przelać do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na następne 6 godzin do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i piec chleb przez ok 1 godzinę.
Nowy zaczyn (po upływie 8 godzin) przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz